Is er een nieuwe invasie op komst?

Deze week was er vooral veel nieuws in de buitenlandse media over de activiteiten van het Russische leger.

brilliant-mariner-2013bAllereerst werd tegenover de NAVO oefening die, werd gehouden in het noorden van Europa, een oefening van het Russische leger gehouden. Het verschil zat hem in de aantallen. De oefeningen die aan Russische kant werden gehouden, werden uitgevoerd met een troepenmacht en materiële macht die driemaal zo groot was als die van de NAVO. Dan blijkt maar weer eens dat de politieke wind die uit het Moskouse Kremlin waait inmiddels ijskoud is geworden.

Voor mijzelf is er een veel meer verontrustende ontwikkeling bezig aan de Russische Oekraïense grens. Daar trekken steeds meer Russische troepen en materieel zich samen zo’n 50 kilometer van de grens met Oekraïne. Waar mijn ongerustheid in zit is niet alleen dat er meer troepen en materieel worden samengetrokken. Verschillende betrouwbare bronnen hebben gemeld, dat van de voertuigen aldaar de Russische nummerplaten zijn verwijderd en dat er ook allerlei troepen zonder insigne worden gespot. Waar hebben wij dat meer gezien: inderdaad bij de annexatie op de Krim. Het lijkt de standaard strijdwijze voor het Russische leger te gaan worden, onderdeel van het zaaien van verwarring bij de tegenstander.

Tussen de wetten en decreten die momenteel dagelijkse worden aangenomen in de Russische Federatie zitten er veel die een grote vooruitgang betekenen; de vraag is alleen voor wie. Zo is er nu een zwarte lijst boven water gekomen waarop ook Nederlandse parlementariërs staan. Wij zijn hier boos, maar ja je kan Putin ook geen KGB boef noemen zoals Louis Bontes deed. Waarom niet… wel het klopt niet, want de KGB is FSB geworden en er is ook nog een buitenland tak, Putin is dus de bendeleider van beide organisaties.

Ook een aardige is dat er weer een nieuwe pagina aan de wet op de staatsveiligheid is toegevoegd. Die was al bijzonder dik maar toch wordt er steeds weer iets nieuws gevonden. Dit maal is het strafbaar een “staatsgeheim” zoals het aantal militairen dat in “vredestijd” omkomt, bekend te maken.  De straffen zijn niet mals, strafkamp en opsluiten in een psychiatrische inrichting zijn zo de mogelijkheden.

Vreemd natuurlijk denkt u misschien, hoe kunnen er nu militairen omkomen in “vredestijd”. Ja heel goed, als u zich dit afvraagt dan zit het nog goed met u kritische vermogen. Het ligt iets moeilijker en vraagt een kleine uitleg.

Russische soldaten moedersAls je zogenaamd niet meevecht in een oorlog dan is het vrede. Geheime operaties bestaan niet maar het vervelende van geheime en niet bestaande operaties is dat er toch slachtoffers vallen in je eigen niet deelnemende leger. Die slachtoffers moeten dan worden weggemoffeld. Zo bleken dat de Russische soldaten die zijn gesneuveld in Oekraïne – in de niet bestaande oorlog dus – allemaal een geheime begrafenis hebben gekregen. Ze werden begraven op een geheime plek waar geen familie en bekenden bij mochten zijn. De Russische moeders die hun zonen terug wilden werden gearresteerd en opgesloten. Zo wordt de sfeer steeds meer sinister en bekruipt mij het gevoel dat we aan de vooravond staan van een nieuwe crisis. Geen leuk nieuws dus.

Categorieën: Meningen, Politiek, Reactie op nieuws | Tags: , , | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Plaats een reactie

Blog op WordPress.com.