De situatie in Oost Oekraïne en de Krim

We hebben er de laatste tijd niet veel meer over gehoord, maar de situatie in Oost Oekraïne is nog steeds ongewijzigd slecht. Ook op de Krim is de situatie uiterst beroerd.

Er zijn inmiddels twee miljoen vluchtelingen op de vlucht voor de gevechten in het oosten. Zo rond de 1 miljoen vluchtelingen zijn naar Rusland gevlucht. De verhalen gaan dat, nadat zij aanvankelijk hartelijk werden ontvangen, zij nu tegen hun zin op transport worden gezet naar het Oosten van Rusland.

2014-05-09T125615Z_1517222541_GM1EA591M2N01_RTRMADP_3_UKRAINE-CRISIS-PUTINEn daar was onze Robin Dolstra weer; dit keer op radio 1. Robin is gevlucht uit de Krim waar hij een Reisbureau voor westerse toeristen had die op vakantie wilde naar de Krim. Ik ben zelf – niet via Robin gelukkig – enkele malen op vakantie geweest op de Krim. Dat was meer uit sentiment, dan uit overtuiging. De mensen daar zijn onvriendelijk en de service is ver beneden de maat en nog van Sovjet niveau. Nou niet bepaald een oord waar je graag naar toe gaat. Als er dan ook nog een oorlogssituatie is ontstaan,  blijft iedereen natuurlijk weg.

Robin verbleef in Sevastopol; hij  hangt altijd de stelling aan dat alles wat gedaan wordt vanuit het Westen en Oekraïne fout is en wat Putin doet altijd heel goed is. Volgens Robin landt er iedere 10 minuten een vliegtuig vol geladen met toeristen uit Rusland. Robin heeft een beetje last van waanbeelden vermoed ik, Robin is  een karikatuur van zichzelf geworden.

Op de Krim is de situatie namelijk inmiddels dramatisch verslechterd weet ik uit betrouwbaardere bronnen. De belangrijkste bron van inkomen was het toerisme, maar we zien nu alleen maar lege stranden: niemand gaat er meer naar toe. Dat betekent, dat iedereen die werkzaam was in de toeristenindustrie (dat was dus bijna iedereen), nu werkloos is. Daarnaast zijn de pensioenen en uitkeringen weliswaar enigszins verhoogd, maar die kunnen de prijsverhogingen die door de schaarste zijn ontstaan niet meer bijhouden.

Omdat het zo geweldig gaat, weer volgens Robin, moest deze week Putin er aan te pas komen om de zaak enigszins te sussen. Dat had overigens nog een andere reden.

Sergey Aksyonov March 2014 (cropped).jpgDe gouverneur van de Krim, Sergey Aksyonov, een kleine crimineel die zijn kans heeft gepakt bij de annexatie, ligt overhoop met Putin. Dat is geen goed nieuws voor hem en voor de Krim. In Rusland is het gemor al enige tijd gaande dat de Krim vooral veel geld kost en dat het het land uit balans brengt. Dat heeft natuurlijk ook te maken met de beroerde economische situatie in Rusland zelf. De reden van het bezoek was tweeledig, namelijk laten zien aan de Krim dat ze niet worden vergeten én Mr. Aksyonov duidelijk maken wie er de baas is op de Krim. Het ging dan vooral om het feit dat alle crimineel verkregen inkomsten alleen via het Kremlin zullen worden verdeeld. Van alle gedane belofte aan de bevolking komt natuurlijk niet veel terecht, daar zijn Russische politici ook niet voor.

Categorieën: Meningen, Politiek, Reactie op nieuws | Tags: , , | 4 reacties

Berichtnavigatie

4 gedachten over “De situatie in Oost Oekraïne en de Krim

  1. Rob de Vos

    In grote lijnen ben ik het met de schrijver van dit artikel eens.. inderdaad is dhr. Dolstra een fantast en geloofd ook zijn eigen leugens. Tot oktober 2014 woonde ik daar en had regelmatig contact met hem. Na de invasie is het erg3ns in zijn hersens misgegaan. Waar ik het niet helemaal mee eens ben is de sfeer op de Krim van voor de invasie. Ik vond de mensen zeer vriendelijk en behulpzaam. De enige spanning die er was kwam uit het stopcontact. Het is inderdaad super duur nu op de Krim en meer dan de helft van de beroepsbevolking zit zonder werk. Ook worden helaas de pensioen te laat of te weinig of helemaal niet betaald. Er is grote armoede nu op de Krim.

    • We hoeven het ook niet in alles eens te zijn. Ik ben eigenlijk vooral blij dat u ook uw bedenkingen heeft tegen Robin. Bij de NOS en bij BNR zijn ze daar nog steeds niet achter en wordt hij herhaaldelijk gevraagd om eens een ander geluid te laten horen, waarna hij een hoop onzin uitkraamt.

      En inderdaad de situatie op de Krim is uitermate triest…

  2. bert

    hallo
    wat is die betrouwbare bron want Ik hoor andere verhalen
    bert

    • U bent voor de zoveelste keer weinig specifiek in uw reactie. Door uw opmerking, dat u van mij vraagt om mijn bron aan u bekend te maken laat u merken dat u weinig idee heeft van wat er op de Krim aan de hand is.

      Vertelt u maar eens welke andere verhalen u dan zoal hoort dan kunnen we hier op reageren, hier kan ik niets mee!

Plaats een reactie

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.