Geen VN tribunaal

Deze week is er in de Veiligheidsraad gestemd om een tribunaal in te stellen om te gaan zoeken naar de schuldige van de MH17 ramp. Het zal u niet verbazen dat de Russische Federatie, vertegenwoordigd door zijn ambassadeur bij de VN, tegen heeft gestemd en bovendien zijn veto heeft gebruikt.Rusland vetoot oprichting VN-tribunaal MH17 - nrc.nl

Nog los van het feit dat ik persoonlijk vind dat de VN Veiligheidsraad niet functioneert door het gebruik van het veto recht, is dit natuurlijk geen verrassing. Het zal duidelijk zijn dat de Russen geen enkel akkoord zullen ondertekenen waarin het mogelijk wordt om achter de FSB medewerkers de heren Strelkov en Borodaj  aan te jagen. Deze heren waren ten tijde van de ramp de verantwoordelijke lieden.

Hier beide heren in een shot

Beiden heren bewegen zich rond of in Moskou en laatst was er een journalist die Borodaj had opgespoord. Omringd door enkele beveiligers (waarom eigenlijk?) was hij natuurlijk niet erg spraakzaam. Er kwam uit dat hij het niet de goede kant vond opgaan met de “Zelfstandige republiek Donetsk” en dat, als dit zo doorging, het “Nieuwe Rusland” geen vorm zou krijgen. Natuurlijk werd de vraag niet beantwoord wat hij daar dan zelf aan had bijgedragen en óf hij daar iets aan had bijgedragen. Lieden als Borodaj zijn daar ook niet voor: het zijn ruzie zoekers die van de Kaukasus tot de Balkan de boel op stelten komen zetten op uitnodiging van het Kremlin.

Wat wel opviel was de aanpak van de betrokken landen, waaronder Nederland. Het was mij niet helemaal duidelijk waarom dit tribunaal juist nu moest worden ingesteld, terwijl toch al vast stond dat het Russische veto zou volgen bij een stemming. Telefoontjes van Rutte aan Putin konden daar niets aan afdoen. Het daarna openlijk uitspreken van de teleurstelling was begrijpelijk maar ook wel vreemd, omdat iedereen van tevoren al wist dat dit zou gebeuren. Misschien wilden de betrokken landen een statement maken. Men had beter kunnen wachten tot oktober; het onderzoeksrapport MH 17 geeft mogelijk een krachtiger aanleiding om een dergelijk tribunaal in te stellen.

Russian President Vladimir Putin smiles during an interview with John ...Nog ander nieuws vond ik opmerkelijk. In een interview met John Sweeney deze week roemde Putin Sef Blatter. Hij noemde hem een geweldige leider. Hij zei dat hij zich niet voor kon stellen dat Blatter had meegedaan aan de corruptie binnen de FIFA. Tevens vond hij dat Blatter de Nobelprijs voor de vrede zou moeten krijgen. Hij heeft de landen dichter bij elkaar gebracht, vond Putin. Wonderlijke uitspraken natuurlijk, maar ook niet verrassend. Alleen de suggestie om Blatter voor te dragen voor de Nobelprijs verraste mij wel. Misschien kan Putin eens kijken of hij in aanmerking komt voor de Nobelprijs voor de vrede; met het annexeren van de Krim heeft hij daar ten slotte ook de vrede gebracht, zo vindt hij.

Categorieën: Meningen, Politiek, Reactie op nieuws | Tags: , , | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Plaats een reactie

Blog op WordPress.com.